top of page

Experter vill minska antalet skilsmässor genom att erbjuda par gratis stöd

Uppdaterat: 15 dec. 2020Gratis relationsapp med forskningsbaserat stöd vill hjälpa par att klara relationen under Corona


Relationsappen vill vända den negativa trenden i samhället där antalet skilsmässor ökar kraftigt sedan coronaviruset fick spridning genom att erbjuda par gratis stöd. Forskning visar att många skilsmässor sker i onödan, pga. en tillfällig svacka, vilket hade kunnat förhindrats om paren fått stöd i tid.


- Par söker ofta terapi för sent, när problemen pågått länge och därför skadat relationen. Att på ett enkelt sätt kunna få tips, råd och verktyg för att förbättra relationen i förebyggande syfte tror jag skulle vara hjälpsamt för många, säger Therese Anderbro leg. psykolog, leg. psykoterapeut, doktor i medicinsk vetenskap samt universitetslektor vid Psykologiska institutionen på Stockholms universitet som bidrar med innehåll i appen.


Relationsappen fungerar som förebyggande parterapi där par får forskningsbaserade relationstips och övningar i hur de kan stärka kärleken och närheten till varandra. I appen får användarna även expertråd från psykologer, parterapeuter, familjerådgivare, bonusfamiljscoacher samt coacher inom stress och hälsa via korta videoklipp. Relationsappen har även ett forum samt erbjuder möjligheten att boka extra stöd hos proffs såsom bl.a. psykolog.


- Jag träffar många par som upplever stora relationsproblem just nu. Många av dem är trötta på att umgås med sin partner dygnet runt och hamnar oftare i konflikt nu än innan pandemin. Jag träffar även många stressade småbarnsföräldrar som har svårt att få ork till att vårda relationen. Relationsappen är ett bra stöd för de par som inte vill eller hinner gå i parterapi samt ett komplement för dem som redan går i parterapi, säger Gabriella Svanberg, leg. psykolog som även bidrar med gratis relationstips i appen.


Några relationsråd hämtade ur Relationsappen


Visa varandra uppskattning istället för att kritisera

Träna på att fokusera på det som fungerar och att visa din partner uppskattning, både i ord och handing.


Är du den partner som du vill vara?

Tänk dig 10 år fram i tiden och att du och din partner firar 10 årsjubileum. Vad vill du att din partner ska säga om dig? Se Psykolog Gabriella Svanberg.


Vänta inte för länge med att ta tag i era problem

Ta inte din partner för given. Lyssna på din partner i tid. Annars kan det finnas en risk att din partner tröttnar och lämnar känslomässigt: Se Psykolog Carl Hyltén-Cavallius.


Tips i coronatider

Bjud din partner på lite egen tid, i synnerhet nu i pandemitider då ni kanske är tillsammans väldigt mycket och glöm inte att göra dig fin för din partner fast ni ses hela tiden nu när det är mycket hemmajobb. Det tipsar Liv Svirsky och Therese Anderbro, leg. psykologer, leg. psykoterapeuter och specialister i klinisk psykologi.


Liv och Therese även handledare i KBT samt författare till boken Par i beteendeterapi som är den första svenska boken som presenterar den senaste internationella forskningen inom parterapi. Boken utgår från metoden IBCT (Integrative Behavioural Couples Therapy) med stark vetenskaplig grund där delar av innehållet används i appen.Ladda ner appen gratis och se fler experter ge sina relationstips:

App Store

Google Play

 

Relationsappens hållbarhetsarbete

Förutom att arbeta för att minska antalet onödiga separationer vill Relationsappen bidra till hållbarhetsmålen:

  • Hälsa: Ökad relationstillfredsställelse leder till bättre hälsa, minskad depression och förstärkt arbetsförmåga.

  • Minskad ojämlikhet: Alla ska ha rätt att få stöd. Därför är appen gratis.

  • Jämställdhet: Informera om att jämställda parrelationer håller längre enligt forskning

3 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Vi vill visa att vi finns till för att stötta föräldrar i sitt föräldraskap, både i Sverige och internationellt, därför finns Parental Growth som en del av Relationsappen.

bottom of page